søndag den 15. juli 2012

Sommerferie Skåne 2012

Så gik der en uge med en tur til Sydsverige.
Vi har i år delt sommerferien op i to ture, hvoraf den første bestod i en uge hvor vi havde tænkt os at køre til High Chaparral for at se et western-show med ungerne.
For at bryde turen op i nogen mere håndterbare størrelser tænkte vi at ca 2-timers kørsel var fint, så jeg fandt Röstånga camping på nettet, som virkede til at ligge i en passende afstand.Efter en behagelig køretur på tværs af Sjælland og over to (dyre) broer, nåede vi frem til pladsen ved middagstid. Vi blev rigtigt pænt modtaget, og kunne vælge mellem flere parceller. Vi fandt en i nærheden af legepladsen og kørte op på bakken og slog lejr.

Selve pladsen ligger i udkanten af den lille by Röstånga, i kanten af en skov med med flere søer og vandløb der løber igennem og deler den naturligt i to afdelinger. En øvre og en nedre. Vi var på den øvre, det er den der virker mest som i "naturen" med nem adgang til vandreruter og leg i skoven.
Parcellerne er forholdsvis store og plane, så der var ingen problemer med at installere vognen.
Faciliteterne er noget man som dansker nok vil betegne som forholdsvis primitive. De fungerer, og der er rent, men det hele ligner noget der er bygget for 50 år siden og har fået utallige lag maling igennem årene for at gøre det pænt. I kender udseendet fra andre gamle ejendomme.
Bade og toiletfaciliteter var svagt underdimensioneret ift antallet af beboere på pladsen, men hvis men ikke lige absolut ville i bad kl 8 hver morgen var det intet problem.
Køkkenet har en vaskemaskine de anbefaler man bruger fremfor at vaske op under rindende vand, da dette sparer på vandet. De tænker altid på miljø, svenskerne. Det kan vi godt li. Maskinen kører i to minutter, og så skal tingene bare tørres af. Der var stort set aldrig kø ved maskinen, så det var bare helt perfekt.

Det størtste aktiv pladsen har er dog den gode beliggenhed. Tæt på Söderåsen har man rigtigt gode muligheder for at komme ud og vandre i skoven og udforske nationalparken. Pladsen har i højsesonen guidede ture ind i parken, hvor der bl.a. fortælles om den geologiske uvikling, om planter og urter, og der samles urter til en workshop hjemme på pladsen hvor man laver mad, medicin osv. af de indsamlede ting. Skåneleden går ligeledes meget tæt forbi pladsen, med de muligheder for vandring det nu byder.
På pladsen er der indrettet gode store legepladser i skoven, og der er en legestue hvor man klipper og klistrer og pusler. Generelt er der tænkt rigtigt meget på børnefamilier, og der er aktiviteter til alle slags vejr og aldersgrupper.
Som en ekstra lille bonus får man som gæst på pladsen gratis billetter til Skånes Dyrepark der absolut er et besøg værd. Vi nød især at se de små vildsvineunger.

Efter fem overnatninger på Röstånga kørte vi videre sydpå til Lomma. Vi havde set i nyhederne at vejret nordpå ikke var specielt godt, og ingen af os følte særlgt meget for at køre 2x175km ekstra i løbet af de kommende par dage, så vi besluttede os for at vende næserne sydpå istedet. En ikke uvæsentlig faktor i dette, var at vi allesammen pludseligt mente at kunne høre at bilen raslede noget mere end sædvanligt, da vi kom hjem på pladsen efter en køretur. Nu er vi jo vant til en del raslen fra sådan en gammel TDI motor, men en nærmere undersøgelse viste desværre at et beslag der holder et kølvandsrør var knækket, så dette sad og vibrerede sammen med motordækslet. Det var nok en ide at holde kørslen til at minimum så der ikke pludseligt var noget andet der knækkede, eller måske selve vandrøret knækkede. Efter bedste evne stripsede jeg røret fast så vi kunne klare os i de kommende dage.

Lige nord for Lomma ligger Habo-Ljung camping. Vi har venner der bor i Malmø, og pladsen her ligger i rigtig fin afstand til udforskning af byen og de muligheder den nu byder.
Da vi kun havde tænkt os at overnatte to gange, mente vi ikke at vi behøvede strøm. Dette resulterede så desværre i at vi var henvist til teltpladserne, der ligger i en noget afsides krog af pladsen. Faciliteterne i denne ende var om muligt endnu ældre end dem på Röstånga, men dog stadigt rene og velfungerende.
Vi gik en tur langs stranden hvor der er en fantastisk udsigt fra Barsebäck i nord, rundt over mod Sjælland i øst, og ned til Malmø og Øresundsbron i syd. Samme dag blæste det temmeligt kraftigt, så vandet ud for pladsen var fyldt med kite-surfere. Det så godt nok sjovt ud :-)